<<< Proměna 💾 stáhnout(.docx) 🖨️ vytisknout >>> Jak je důležité míti Filipa

Aréna smrti | Suzane Collins

ANALÝZA UMĚLECKÉHO TEXTU

I.ČÁST

Téma a motiv

Téma

Vzpoura jedince vůči systému

Motiv

kontrola populace, blahobyt obyvatel kapitolu, chudoba krajů, příkazový ekonomický systém

Časoprostor

Děj se odehrává především v budoucnosti (sci-fi). Příběh se odehrává na území bývalých USA, kde po ničivé katastrofě vznikl nový státní útvar pojmenovaný Panem. Dále se odehrává ve městě zvaném Kapitol.

Kompoziční výstavba

Kompozice je chronologická, i když jde o budoucnost. Jedná se o 1. díl třídílného románu.

Literární druh a žánr

Lit. druh: epika (= Má děj, určení časové a příčné souvislosti.)

Lit. forma: próza (= Dílo není veršováno, jde tedy o přirozenou formu psaného textu na rozdíl od „vázané řeči“, čili poezie)

Lit. žánr: román (= prozaický epický literární žánr, smyšlené vyprávění.)

II. část

Vypravěč/lyrický subject

Ich forma (= První osoba, jednotné číslo.) – příběh vidíme z pohledu jedné z postav

Postava/y

Hlavní
Vedlejší

Vyprávěcí způsoby

Vypravování (=Podstatou vypravování je převyprávění příběhu, vyprávění má děj. Soustřeďte se pouze na jednu dějovou linii, jedno místo nebo postavu. Vypravování může být v mnoha žánrech například pověst, pohádka, horor, fantasy, sci-fi, detektivní román, humoristická povídka, atd. Vypravování může být skutečná nebo vymyšlená událost. Vypravování může obsahovat přímou řeč.)

Typy promluv

Dialogy (= je rozhovor dvou nebo více osob)

III. ČÁST

Jazykové prostředky

V knize je převážně použitý spisovný jazyk, občas se tam vyskytne i jazyk hovorový. Jelikož se jedná o anglické sci-fi, je zřejmé, že se zde objevují anglické názvy.

Tropy a figury a jejich funkce výňatku

Apoziopeze (= je literární pojem označující nenadálé odmlčení, nedopovědění započaté věty či přerušenou výpověď. )

“Měla jsi červené šaty a vlasy…ve dvou copech místo jednoho.”

Literárněhistorický konext

Kontext autorovy tvorby

Suzanne Collinsová vydala knihu Aréna smrti v r. 2008 (v jejich 46 letech).

Započala svou spisovatelskou dráhu v roce 1991 jako scénáristka televizních show pro děti. Po setkání s Jamesem Proimosem při práci na jednom z pořadů získala novou inspiraci, vrhla se na psaní vlastních knih pro děti.

Inspirací pro Gregor the Overlander (doslovně Řehoř Suchozemský), první knihu z úspěšné série The Underland Chronicles, jí byla Alenka v říši divů, která by se však nepropadla králičí norou, nýbrž norou lidskou, pod kterou by našla něco úplně jiného, něž čajovou sešlost.

Literární/obecně kulturní context

Století: 1. polovina 21. století

Literární směr a proud: současná literatura

Autoři se začali věnovat žánrům, jako je sci-fi, fantasy apod. Jelikož viděli problematiku záhuby lidstva, což byla otázka nějaké budoucnosti. Proto velmi často se zabývají tématy jako je právě ta budoucnost, ale někteří se zajímají i o minulost. Ovšem z velké většiny se jedná o budoucnost, ve které se daný děj odehrává. Ta budoucnost může být velmi vzdálená, nebo bližší přítomnosti.

Literární zástupci:

5 autorů a díla té doby:

J.R.R.Tolkien – Hobit aneb cesta tam a zase zpátky: (příběh o usedlém a požitkářském hobitovi jménem Bilbo, jehož život jednoho dne rozvrátí kouzelník Gandalf. Spolu s družinou trpaslíků ho pošle na výpravu, na níž pohodlného Bilba čeká to, čeho by se dobrovolně nikdy nezúčastnil: dobrodružství mezi obry, elfy a skřety, o nichž do té doby jen slýchal. Malý, nenápadný, podceňovaný hobit na této cestě nejen získá pohádkové bohatství, kterým bude udivovat sousedy, ale k vlastnímu překvapení dokáže všem, že není takový budižkničemu – zachrání své druhy, unikne krvežíznivým nepřátelům, oklame draka a dokonce zažehná hrozící válku.)

John Wydhman – Den trifidů: (Záhadný roj meteoritů, se kterými se Země setkala na své oběžné dráze, způsobí všem, kdo tuto podívanou sledovali oslepnutí. Stejně jako Williamovi tak i ostatním lidem, kteří vidí, zachránila zrak nějaká náhoda. William tu noc ležel již týden v nemocnici se zavázanýma očima. Na trifidí farmě, kde pracoval, ho zasáhl přes drátěnou kuklu žahadlo a několik kapek jedu se mu dostalo do očí. Jeho přítel a spolupracovník mu okamžitě píchl protijed a odvezl ho do nemocnice. Díky kvalitní práci lékařů zůstal zrak bez trvalého poškození.)

J.K.Rowlingová – Harry Potter: zachycují dobrodružství mladého čaroděje,Harryho Pottera, a jeho přátel, Ronalda Weasleyho a Hermiony Grangerové, kteří všichni studují na Škole čar a kouzel v Bradavicích. Hlavním tématem příběhu je Harryho souboj s černokněžníkem Lordem Voldemortem, jehož cílem je dosažení vlastní nesmrtelnosti, dobytí čarodějnického světa, podmanění nekouzelníků a zničení všech, kdo mu stojí v cestě, zejména pak samotného Harryho Pottera.

Drew Karpyshyn – Star Wars – Cesta zpátky: Dessel pracuje jako prostý horník v cortosisových dolech. Protože ho pronásledují nenávidění republikoví vojáci, nechá se naverbovat do sithské armády, v jejíchž řadách se zúčastní krvavých bojů proti Republice a Jediům. Díky svým výjimečným vůdčím schopnostem, lstivosti a brutalitě si brzy získá pověst vynikajícího vojáka. Jeho nadřízení s ním však mají ještě daleko větší plány.

George R. R. Martin – Hra o trůny: Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy. Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn.
A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. Zima přichází!)